Evropské ovoce obsahuje nebezpečné pesticidy. Prý se ale není čeho bát

Date:

Share post:

Třetina zkoumaných jablek a téměř polovina ostružin obsahovala látky, které mohou způsobit rakovinu, srdeční choroby nebo vrozené poruchy, píší vědci z organizace Pesticide Action Network (PAN). Informoval o tom deník The Guardian.

Vědci analyzovali 100 000 vzorků ovoce v Evropě a výsledky jsou podle jejich slov „šokující“. Míra kontaminovaných kiwi narostla ze čtyř procent v roce 2011 na 32 procent v roce 2019. Za stejné časové období se zvýšil i počet třešní obsahujících toxické látky, a to z 22 procent na více než dvojnásobek.

„Spotřebitelé se nacházejí v nezáviděníhodné situaci. Ze všech stran poslouchají, že mají jíst více čerstvého ovoce, ale většina ovoce obsahuje jedovaté pesticidy, které mohou vést k různým onemocněním. A je zcela zřejmé, že vlády neplánují používání těchto pesticidů zakázat, neboť se bojí farmářské lobby,“ prohlásila mluvčí PAN v Evropě Salomé Roynelová. Doporučila proto kupovat zeleninu a ovoce raději v biokvalitě, zejména pro těhotné ženy a malé děti.

Podle údajů za rok 2019 patří mezi nejzasaženější ovoce ostružiny, broskve, jahody, třešně a meruňky. Ze zeleniny je to zase stonkový celer, celerový kořen a kapusta.

High angle view of a large assortment of healthy fresh organic fruits and vegetables. The composition includes cabbage, carrots, onion, tomatoes, raw potato, avocado, asparagus, eggplant, ginger, green beans, celery, cucumber, broccoli, lettuce, spinach, radish, lemon, apples, strawberries, pineapple, papaya, mango, banana, grape fruit, oranges, kiwi fruit among others. The composition is at the left of an horizontal frame leaving useful copy space for text and/or logo at the right. High resolution 42Mp studio digital capture taken with SONY A7rII and Zeiss Batis 40mm F2.0 CF lens

„Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) každý rok zveřejňuje komplexní zprávu o stavu pesticidů v potravinách. Až 98 procent ovoce je dlouhodobě v souladu s legislativou Evropské unie,“ prohlásil mluvčí Evropské komise (EK) Stefan Van De Keersmaecker.

Podle některých vědců však až tak nezáleží na množství pesticidů, které se v ovoci nacházejí, neboť zdraví dokáže poškodit i menší množství toxické látky.

O reformě nového zákona Evropské unie o pesticidech se mělo původně jednat v březnu, ale pro obavy z potravinářské krize vyvolané válkou na Ukrajině se tato debata přesunula na 22. června.

- Reklama -PR články

Další články autora

Výroba svíček

Svíčky jsou krásné a uklidňující doplňky pro váš domov, ale výroba svíček může být také skvělým způsobem, jak...

Jak přežít na pracovním trhu v době recese

Současná ekonomická situace asi netěší nikoho z nás. Někteří však mají to štěstí, že si mohou stěžovat pouze na dražší potraviny a energie a na to, že jim...

Zbavte se nálepky lenocha

Možná jste se v určitém období profesně nesnažili tak, jak byste měli či mohli, anebo jste zkrátka měli náročnější měsíc či dva v osobním životě. V každém případě se...

Investice do nové, kvalitní sedlovky a sedla All-wings se vám vyplatí

Jezdíte často a rádi na kole? Pak určitě víte, že to, jakou máte sedlovku a sedlo samotné hraje...