Třetina zkoumaných jablek a téměř polovina ostružin obsahovala látky, které mohou způsobit rakovinu, srdeční choroby nebo vrozené poruchy, píší vědci z organizace Pesticide Action Network (PAN). Informoval o tom deník The Guardian.
Vědci analyzovali 100 000 vzorků ovoce v Evropě a výsledky jsou podle jejich slov „šokující“. Míra kontaminovaných kiwi narostla ze čtyř procent v roce 2011 na 32 procent v roce 2019. Za stejné časové období se zvýšil i počet třešní obsahujících toxické látky, a to z 22 procent na více než dvojnásobek.
„Spotřebitelé se nacházejí v nezáviděníhodné situaci. Ze všech stran poslouchají, že mají jíst více čerstvého ovoce, ale většina ovoce obsahuje jedovaté pesticidy, které mohou vést k různým onemocněním. A je zcela zřejmé, že vlády neplánují používání těchto pesticidů zakázat, neboť se bojí farmářské lobby,“ prohlásila mluvčí PAN v Evropě Salomé Roynelová. Doporučila proto kupovat zeleninu a ovoce raději v biokvalitě, zejména pro těhotné ženy a malé děti.
Podle údajů za rok 2019 patří mezi nejzasaženější ovoce ostružiny, broskve, jahody, třešně a meruňky. Ze zeleniny je to zase stonkový celer, celerový kořen a kapusta.

„Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) každý rok zveřejňuje komplexní zprávu o stavu pesticidů v potravinách. Až 98 procent ovoce je dlouhodobě v souladu s legislativou Evropské unie,“ prohlásil mluvčí Evropské komise (EK) Stefan Van De Keersmaecker.
Podle některých vědců však až tak nezáleží na množství pesticidů, které se v ovoci nacházejí, neboť zdraví dokáže poškodit i menší množství toxické látky.
O reformě nového zákona Evropské unie o pesticidech se mělo původně jednat v březnu, ale pro obavy z potravinářské krize vyvolané válkou na Ukrajině se tato debata přesunula na 22. června.