Evropské ovoce obsahuje nebezpečné pesticidy. Prý se ale není čeho bát

Date:

Share post:

Třetina zkoumaných jablek a téměř polovina ostružin obsahovala látky, které mohou způsobit rakovinu, srdeční choroby nebo vrozené poruchy, píší vědci z organizace Pesticide Action Network (PAN). Informoval o tom deník The Guardian.

Vědci analyzovali 100 000 vzorků ovoce v Evropě a výsledky jsou podle jejich slov „šokující“. Míra kontaminovaných kiwi narostla ze čtyř procent v roce 2011 na 32 procent v roce 2019. Za stejné časové období se zvýšil i počet třešní obsahujících toxické látky, a to z 22 procent na více než dvojnásobek.

„Spotřebitelé se nacházejí v nezáviděníhodné situaci. Ze všech stran poslouchají, že mají jíst více čerstvého ovoce, ale většina ovoce obsahuje jedovaté pesticidy, které mohou vést k různým onemocněním. A je zcela zřejmé, že vlády neplánují používání těchto pesticidů zakázat, neboť se bojí farmářské lobby,“ prohlásila mluvčí PAN v Evropě Salomé Roynelová. Doporučila proto kupovat zeleninu a ovoce raději v biokvalitě, zejména pro těhotné ženy a malé děti.

Podle údajů za rok 2019 patří mezi nejzasaženější ovoce ostružiny, broskve, jahody, třešně a meruňky. Ze zeleniny je to zase stonkový celer, celerový kořen a kapusta.

High angle view of a large assortment of healthy fresh organic fruits and vegetables. The composition includes cabbage, carrots, onion, tomatoes, raw potato, avocado, asparagus, eggplant, ginger, green beans, celery, cucumber, broccoli, lettuce, spinach, radish, lemon, apples, strawberries, pineapple, papaya, mango, banana, grape fruit, oranges, kiwi fruit among others. The composition is at the left of an horizontal frame leaving useful copy space for text and/or logo at the right. High resolution 42Mp studio digital capture taken with SONY A7rII and Zeiss Batis 40mm F2.0 CF lens

„Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) každý rok zveřejňuje komplexní zprávu o stavu pesticidů v potravinách. Až 98 procent ovoce je dlouhodobě v souladu s legislativou Evropské unie,“ prohlásil mluvčí Evropské komise (EK) Stefan Van De Keersmaecker.

Podle některých vědců však až tak nezáleží na množství pesticidů, které se v ovoci nacházejí, neboť zdraví dokáže poškodit i menší množství toxické látky.

O reformě nového zákona Evropské unie o pesticidech se mělo původně jednat v březnu, ale pro obavy z potravinářské krize vyvolané válkou na Ukrajině se tato debata přesunula na 22. června.

- Reklama -PR články

Další články autora

Otázky a odpovědi: O rizicích vzniku kožních nádorů

Zhoubný kožní nádor může vzniknout iu člověka, který se nesluní, nejčastěji proto, že slunce mu nedělá dobře a...

I když jste v práci velmi vytíženi, nezanedbejte oběd! Nejde při něm jen o jídlo

Práce někdy přes den člověka pohltí, ale neměli byste jí obětovat jiné důležité věci. Například svůj stravovací režim....

Evropské ovoce obsahuje nebezpečné pesticidy. Prý se ale není čeho bát

Třetina zkoumaných jablek a téměř polovina ostružin obsahovala látky, které mohou způsobit rakovinu, srdeční choroby nebo vrozené poruchy,...

Mýty a fakta o kůži a melanomu

Jaké jsou nejčastější pověry spojované s kůží, znaménky a melanomem? Pokud se podezřelé mateřské znaménko začíná odbarvovat, může to...